...η e-πέμπτη αταξία ακολουθεί τον Πορκιουπίνο στον Ασημένιο Δρόμο του Δάσους ως το ουράνιο τόξο...

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ψηφιακή αναπαράσταση της αρχαίας Ρώμης

Rome

4 σχόλια:

e-πέμπτη αταξία είπε...

Πάνθεον

Το Πάνθεον του Μάρκου Αγρίππα είναι ένα από τα πιο όμορφα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα και τέλειο δείγμα αρχιτεκτονικής αρμονίας. Χτίστηκε το 27 π.Χ. και επανακατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 120 μ.Χ., είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία της Ρώμης. Αρχικά υπήρξε ειδωλολατρικός ναός αφιερωμένος σε αρχαίους θεούς και στη συνέχεια μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Η τελειότητά του έγκειται στις διαστάσεις του (το ύψος είναι ίσο με τη διάμετρο) και στο ότι η γενικότερη εικόνα του συνδυάζει πολλά διαφορετικά σχήματα και μορφές. Ο μνημειώδης και επιβλητικός θόλος, που υψώνεται πάνω από το κυκλικό κτίσμα, αποτελεί μοναδικό και αρχιτεκτονικό επίτευγμα της εποχής και χρησιμοποιήθηκε ως αρχέτυπο σε όλο τον κόσμο.

e-πέμπτη αταξία είπε...

Ρωμαϊκή Αγορά (Roman Forum)

Χτισμένο μέσα σε μία περίοδο 900 χρόνων, η Ρωμαϊκή Αγορά ήταν το εμπορικό, πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Αρχαίας Ρώμης. Η σπουδαιότητα της υποχώρησε μαζί με την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

e-πέμπτη αταξία είπε...

Λουτρά Caracalla

Είναι τα καλύτερα διατηρημένα από τα αυτοκρατορικά λουτρά. Περίπου 1600 Ρωμαίου τα επισκέπτονταν προκειμένου να γυμναστούν και να απολαύσουν το λουτρό τους. Παλαιότερα ήταν εξαιρετικά μεγαλοπρεπή και αυτό είναι φανερό από τα αγάλματα και τα μωσαϊκά που σώζονται μέχρι και σήμερα, αν και τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα βρίσκονται σήμερα στο Βατικανό. Τα λουτρά χτίστηκαν μεταξύ 213 και 216π.Χ. Τα δύο πορώδη δωμάτια υπήρξαν τα γυμναστήρια. Υπήρχε επίσης μία μεγάλη ανοιχτή πισίνα. Υπήρχαν σάουνες και λουτρά με ποικίλες θερμοκρασίες, όπως και μία βιβλιοθήκη, ένας κήπος, μαγαζιά και στάβλοι. Κάτω από αυτές τις εγκαταστάσεις υπήρχε ένα δίκτυο από τούνελ , το οποίο άγγιζε τα 9.5χμ. σε μήκος, όπου σκλάβοι κινούσαν τεράστιους τροχούς οι οποίοι αντλούσαν καθαρό νερό στους κολυμβητές. Τα λουτρά του Caracalla λειτούργησαν μέχρι το 537 όταν οι Βησιγότθοι επιτέθηκαν στη Ρώμη και κατέστρεψαν τα υδραγωγεία της πόλης.

e-πέμπτη αταξία είπε...

Παλατίνο

Από εδώ ξεκίνησε η ιστορία της Ρώμης το 753 π.Χ. όταν ο Ρωμύλος σκότωσε τον Ρέμο. Ο λόφος του Παλατίνο ήταν η πολυτιμότερη ακίνητη περιουσία (εκεί άλλωστε επέλεγαν να μείνουν οι αυτοκράτορες της Ρώμης) και παραμένει μία από τις καλύτερες τοποθεσίες έως σήμερα.

η ώρα στα δάση όλου του κόσμου