...η e-πέμπτη αταξία ακολουθεί τον Πορκιουπίνο στον Ασημένιο Δρόμο του Δάσους ως το ουράνιο τόξο...

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Τα κάλαντα της χελιδόνας



Το ξέρατε πως στα Βυζαντινά χρόνια η 1η Μαρτίου ήταν η πρώτη μέρα του χρόνου; Βέβαια! και είχε πολύ μεγάλη σημασία. Ήταν συνδεδεμένη με τον ερχομό της άνοιξης και των χελιδονιών! Μάλιστα τα κάλαντα για να καλωσορίσουν την άνοιξη και τη νέα χρονιά τα έλεγαν χελιδονίσματα! Το έθιμο αυτό βέβαια έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια:

Ηλθε ήλθε χελιδών
καλάς ώρας άγουσα
καλούς ενιαυτούς,
επί γαστέρα λευκά
επί νώτα μέλαινα…
Παλάθαν ού προκύκλει
εκ πίονος οίκου
οίνου τε δέπαστρον
τυρών τε κάνιστρον…

Στα νεότερα χρόνια τα παιδιά τριγυρίζουν με ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού και τραγουδούν τα σύγχρονα χελιδονίσματα σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή.

Ηρθε ήρθε η χελιδόνα
Ήρθε πάλι η μελιδόνα
Κάθησε και λάλησε
Και γλυκά κελάιδησε
Εφυγα κι άφησα σύκα
Και σταυρό και θημωνίτσα
Κι ήρθα τώρα και βρήκα φύτρα
Χόρτα, σπάρτα, βλίτρα,
Βλίτρα, βλίτρα, φύτρα, φύτρα.


Ας δούμε ένα βίντεο με το έθιμο αυτό, όπως αναβιώνει στο χωριό Σιτοχώρι των Σερρών:

(κάνε κλικ στην εικόνα να δεις το βίντεο)

Διαβάστε εδώ και άλλα χελιδονίσματα από όλη την Ελλάδα: 

Μια βραδιά στο Πόρτο Λίλι από την e-πέμπτη αταξία

Φτιάξαμε λοιπόν το δικό μας Πόρτο Λίλι... Με τις δικές μας ζωγραφιές και τη δική μας φαντασία!

Πράξεις κλασμάτων: Επαναληπτική Δραστηριότητα στα κλάσματα

Ας θυμηθούμε τις πράξεις των κλασματικών αριθμών (κλάσματα και μικτοί αριθμοί) στον παρακάτω εννοιολογικό χάρτη και ας καταγράψουμε τα βήματα, δίνοντας και ένα παράδειγμα:


Έννοιες Κλασμάτων: Επαναληπτική δραστηριότητα στα Μαθηματικά

Τα μαθηματικά δεν είναι μόνο αριθμοί και υπολογισμοί. Είναι κυρίως έννοιες, που πρέπει πάντα να τις έχουμε στο μυαλό μας πριν λογαριάσουμε! Ας θυμηθούμε λοιπόν όλες αυτές τις μαθηματικές έννοιες που αφορούν στα κλάσματα και ας τις καταγράψουμε στον παρακάτω εννοιολογικό χάρτη, δίνοντας ένα παράδειγμα για την κάθε μία: 


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Οι μεταβολές των συνόρων στη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή ιστορία


Παρακολουθήστε αυτό το μικρό βίντεο που οπτικοποιεί τις μεταβολές των συνόρων της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής αυτοκρατορίας... Ξεκινάει από το 510 π.Χ και φτάνει ως το 1453 μ.Χ. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πώς γεννήθηκε η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, πώς γιγαντώθηκε μέσα στο χρόνο, πώς χωρίστηκε σε ανατολική και Δυτική, πώς συρρικνώθηκε, πώς επεκτάθηκε ξανά...ως την οριστική της παρακμή . Παρατηρήστε τις ημερομηνίες κάτω αριστερά και προσπαθήστε να δώσετε εξηγήσεις σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα που μάθαμε.


Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Το χρονολόγιο του Βυζαντίου

xronologio.swf


(για να μετακινηθείτε στις χρονολογίες της βυζαντινής αυτοκρατορίας, πατήστε πάνω στα δυο χρυσά νομίσματα, της αρχής και του τέλους. Αν αγγίξετε τις εικόνες θα εμφανιστούν οι σχετικές πληροφορίες)

Κάστρα, Βασίλης Λέκκας




Στίχοι: Ζωή Παναγιωτοπούλου
Μουσική: Γιώργος Τρανταλίδης
Πρώτη εκτέλεση: Βασίλης Λέκκας 


Κάστρα ψηλά και βουνά,
κρατάτε γερά
ο κόσμος μη χαθεί!
Τ' όνειρο ένας καπνός
κι εγώ ένα φως
ταγμένο να σβηστεί!

Μέρα χρυσή στα δάχτυλα γλιστράς,
μέρα σκληρή πάντα εσύ νικάς,
πάντα, πάντα ξεχνάς!

Κάστρα ψηλά και βουνά,
κρατάτε γερά
λυγίζει η ψυχή!
Τόσες κορφές, τόσο φως
σκιά και γκρεμός
η αγάπη σαν χαθεί!

Μέρα χρυσή στα δάχτυλα γλιστράς,
μέρα σκληρή πάντα εσύ νικάς,
πάντα, πάντα ξεχνάς!

Κάστρα ψηλά και βουνά,
κρατάτε γερά ο κόσμος μη χαθεί!

Τα τείχη της Πόλης

Κάστρο Μονεμβασιάς: Περιηγηθείτε εικονικά...


(κάντε κλικ στην εικόνα για να περιηγηθείτε εικονικά σε ένα από τα ομορφότερα κάστρα της Ελλάδας) 

Κάστρα των Βυζαντινών


Βυζαντινό κάστρο (Αμβρακία)


Tα κάστρα από την αρχαιότητα κατασκευάζονταν ως οχυρωματικά έργα μιας πόλης. Τα πρώτα  κάστρα κτίστηκαν πάνω σε υπάρχοντα φρούρια. Στο Βυζάντιο το κάστρο είχε καθαρά στρατιωτικό χαρακτήρα και η αποστολή του ήταν η προστασία της αυτοκρατορίας από τις εχθρικές επιδρομές. 


Οι περισσότερες Βυζαντινές πόλεις ήταν εξ ολοκλήρου περιτειχισμένες. Στα κάστρα υπήρχαν οικήματα της φρουράς, οι δεξαμενές νερού, αποθήκες και οι κατοικίες στρατηγού και αξιωματικών. Έξω από το τείχος κατασκευάζονταν μία τάφρος, η οποία εμπόδιζε την πρόσβαση των εχθρών. Τα πιο γνωστά και μεγάλα οχυρωματικά έργα είναι βέβαια αυτά της Κωνσταντινούπολης.

 Η τρομακτική όψη των τειχών, η δυσκολία κατασκευής τους, οι δαιδαλώδεις λαβύρινθοι, οι συρράξεις, η βιαιότητα, πυροδότησαν αιώνιους θρύλους. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι τα φρούρια κατασκευάστηκαν από άτομα με υπερφυσικές ικανότητες. Με την ιδέα ότι τα φρούρια ήταν απαραβίαστα, πολλά επονομάστηκαν σε "Σιδηρόκαστρο". Οι πρωτομάστορες μάλιστα δολοφονούνταν μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, για να μην αποκαλύψουν τα μυστικά περάσματα ή τις κατασκευαστικές ατέλειες του κάστρου.
 Ακούγονται πολλά για τις 101 πόρτες που διέθετε κάθε κάστρο και για το πώς ανακαλύπτονταν μόνο 100. Πάντα υπήρχε μια μυστική πόρτα που συνήθως γινόταν και η αιτία να αλωθεί ένα κάστρο.  Ένας από τους πιο γνωστούς θρύλους που αναφέρεται συχνά και στα ακριτικά τραγούδια, είναι η Ωριά. Σύμφωνα με αυτόν, αρκετά κάστρα τα διαφέντευε μια πανέμορφη πριγκίπισσα  (Ωραία  - Ωριά) και μετονομάστηκαν σε "Κάστρα της Ωριάς". Πολύ συνηθισμένο μοτίβο των ακριτικών τραγουδιών είναι ο Σαρακηνός που καταφέρνει να αλώσει το κάστρο με δόλιο τρόπο για να αρπάξει την Ωριά, αλλά εκείνη γκρεμίζεται  από τις πολεμίστρες, για να μην πέσει στα χέρια του.
Οι δαιδαλώδεις στοές των κάστρων ολοκληρώνουν το μυστήριο ενός κόσμου που ξέρει να κρατάει καλά τα μυστικά του. Στο δίκτυο στοών του κάστρου της Μυτιλήνης ακόμη σώζονται τα συστήματα εξαερισμού και φωτισμού. Οι στοές μπορεί να εκτείνονταν σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων και λειτουργούσαν ως έξοδοι διαφυγής ή  να επικοινωνούσαν με άλλους πύργους. Οι ρομαντικοί ισχυρίζονται ότι τα τούνελ χρησίμευαν κυρίως για τις μυστικές επισκέψεις του άρχοντα στη ερωμένη του.
Τα μπουντρούμια αυτά των κάστρων χρησιμοποιήθηκαν και ως φυλακές. Οι τοίχοι ακόμα ηχούν από τα βογκητά των φυλακισμένων στα μπουντρούμια των κάστρων. Οι χειροπέδες που τους ακινητοποιούσαν βρίσκονται σφηνωμένες στις υγρές πέτρες. Οι συνθήκες κράτησης ήταν απάνθρωπες και η δραπέτευση αδύνατη. Τα κάστρα ως φυλακές γνώρισαν πολιτικούς κρατούμενους, ποινικά παράνομους, ιδεολογικά διαφωνούντες κλπ. Η τρομερότερη όλων ήταν η φυλακή της Θεσσαλονίκης, το τρομερό Επταπύργιο, που μετονομάστηκε σε Γεντί Κουλέ. Σε ένα τέτοιο κάστρο, στο κάστρο της Ακροναυπλίας φυλακίστηκε αργότερα και ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Τα ελληνικά κάστρα, που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα μας, κρύβουν ανεκτίμητους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς.
 (αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τα κάστρα πατήστε εδώ: http://www.pass2greece.gr/afieroma0_det.asp?afieroma_id=19)

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Το μαγικό λυχνάρι και ο παράξενος ποιμένας...

external image m_2250_2.jpg                                    


-Το νιώθω πως τα γενέθλια μου φέτος θα είναι τέλεια! είπε η Κριστι με μάτια που έλαμπαν από χαρά. Η μαμά της γελασε κακαριστά.
Και ναι, σήμερα είχε τα γενέθλιά της. Χαρούμενη όπως ήταν, το προηγούμενο βράδυ δεν είχε κλείσει μάτι. Και όταν την έπαιρνε ο ύπνος ονειρευόταν τούρτες, δώρα, κεράκια και ζαχαρωτά. Πως να κοιμηθεί;
Ξαφνικά, χτύπησε το κουδούνι. Η Κρίστι έτρεξε και άνοιξε, μα κανείς δεν ήταν στην πόρτα. Μόνο ένα ροζ πακέτο.

Απορημένη η Κρίστι έκλεισε την πόρτα και ανέβηκε γρήγορα στο δωμάτιό της μαζί με το πακέτο.
-Τι έγινε γλυκιά μου; είπε η μαμά της.
-Τίποτα μαμά! είπε ψέματα η Κρίστι. Μάλλον έκαναν λάθος.
Μετά αφού κλειδώθηκε στο δωμάτιό της, άνοιξε το πακέτο. Ένα ασημένιο, μαγικό λυχνάρι , έλαμψε στα χέρια της. Η Κρίστι παρατήρησε  ότι είχε και καπάκι. Παραξενεμένη το άνοιξε. Και τότε ξεπετάχτηκε από μέσα του ένας μικρός βοσκός, ένας ποιμένας κρατώντας ένα μικρό αρνάκι.
-Πάω καλα για την Αγια Σοφία; ρώτησε. Πρώτη φορά πάω ξέρεις, γιατί είμαι απο την επαρχία. Ει!  Γιατί φοράς τον χιτώνα σου...ανάποδα!; Είσαι τοσο αστεία!! 
Η Κρίστι είχε μείνει άναυδη.
-Μα...ποια Αγία Σοφία καλέ; Ποια επαρχία; Ποιον χιτώνα; Ξέρεις βρισκομάστε στον 21ο αιώνα!
-Πως ; Μα τι λες ; 21ο αιώνα; Παράξενο ! είπε, κάθισε κάτω να ξεκουραστεί μα η ματια του έπεσε πάνω στο λυχνάρι.
-Και δεν μου λες πως....
-Μια στιγμή .Αυτό το λυχνάρι μου φαίνεται γνώριμο! Ναι!  Είναι η λυχναροχρονομηχανή μου που έχασα καταλάθος,επειδή το έτριψα για να το γυαλίσω...
Η Κρίστι τον κοίταξε με ενδιαφέρον . Συζητώντας μαζί του,ο ποιμένας της είπε πολλά πράγματα για τη ζωή του . Έτσι πέρασε η ώρα χωρίς κανένας απο τους δύο να το καταλάβει. Ξαφνικά, κοιτώντας τυχαία το ρολόι της  η Κρίστι αναφώνησε : 
Το πάρτι !! Το ξέχασα τελείως . Πρέπει να ετοιμαστώ! 
-Τι είναι το πάρτι; ρώτησε ο ποιμένας.
-Θα σου εξηγήσω αργότερα...
-Χμ, νομίζω ότι εγώ πρέπει να φύγω . Avτίο!
Και με αυτά τα λόγια έτριψε το λυχνάρι , έγινε καπνός και εξαφανίστηκε. Η Κρίστι στεναχωρήθηκε που έφυγε αλλά αμέσως ξαναέφτιαξε το κέφι της μόλις ξαναθυμήθηκε ότι είχε έρθει η ώρα για το πάρτι της. Τότε, ακούστηκε η φωνή της μαμάς της.
-Κρίστι , είσαι έτοιμη; Σε λίγο έρχονται οι καλεσμένοι μας . Κατέβα γρήγορα κάτω.
-Ερχομαι μαμά , απάντησε η Κρίστι . Αυτά τα γενέθλια θα ήταν τα πιο περίεργα και αξέχαστα γενέθλια....



Μαρία

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ακρίτης κάστρον έχτιζεν


Ακρίτης Κάστρον έχτιζε
Παραδοσιακό Ακριτικό

Ακρίτης κάστρον έκτιζε
χάρος να μην τον έβρει.
Διπλούν, τριπλούν το έχτιζε
σίδερο καρφωμένο

Εγύρισε και τράνισε
χάρος τον παραστέκει.
Καλώς ήρθες Αϊ - χάρε μου
έλα να φαμ’ κι ας πιούμε.

Φωνάξεν την καλίτσα του (γυναίκα του)
κι ηφέρε τα καλούδια
Καλώς ήρθες Αϊ - χάρε μου
έλα να φαμ’ κι ας πιούμε.

Εγώ δεν ήρθα για φαγί
και για πιοτό δεν ήρθα.
Ήρθα για τον Ακρίτη σου
να πάρω την ψυχή του.

Χάρε μου πάρ’ πέντε παιδιά
και άφες τον Ακρίτη.
Εγώ για τον Ακρίτη σου
πέντε ψυχές δεν παίρνω.

Ακρίτης κάστρον έκτιζε
χάρος να μην τον έβρει.
Διπλούν, τριπλούν το έχτιζε
σίδερο καρφωμένο

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η e-πέμπτη αταξία στο Μουσείο της Ακρόπολης

Σήμερα ζήσαμε ... ιστορικές στιγμές! Επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Ακρόπολης, αυτό το εξαίσιο στολίδι της χώρας μας και του πολιτισμού μας. Οι περισσότεροι από μας για πρώτη φορά θαυμάσαμε τα εκθέματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και νιώσαμε το μεγαλείο των κλασσικών χρόνων και του χρυσού αιώνα του Περικλή. Παρατηρήσαμε από κοντά το μεγαλείο του Παρθενώνα, τα αετώματα, τις μετόπες και τη ζωφόρο του. Ακολουθήσαμε κι εμείς μαζί με τους ιππείς την πομπή των Παναθηναίων και παραδώσαμε το πέπλο στη θεά Αθηνά. Και σταθήκαμε πλάι στις 5 κόρες  των Αθηνών... (Καρυάτιδες), σκεφτήκαμε αυτή που λείπει... την ξενιτεμένη κόρη...

Η e- Πέμπτη αταξία στο Μουσείο της Ακρόπολης

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Καρυάτιδα, Νίκος Παπάζογλου

Ημέρα των ερωτευμένων σήμερα και αύριο πάμε στο Μουσείο της Ακρόπολης... Πώς συνδυάζονται αυτά τα δυο; Μα μ΄ ένα τραγούδι του Νίκου Παπάζογλου φυσικά...

Γνώρισε καλύτερα τη Ζωφόρο του Παρθενώνα... παίζοντας


(κάνε κλικ στην εικόνα για να μπεις στα παιχνίδια)

Αίθουσα Παρθενώνας, Μουσείο Ακρόπολης

Αύριο θα πάμε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Από τα πολλά εκθέματα διαλέξαμε να σας παρουσιάσουμε αυτά που βρίσκονται στην αίθουσα "Παρθενώνας"
Αίθουσα Παρθενώνας


το υλικό και οι φωτογραφίες για την παρουσίαση το βρήκαμε στην ιστοσελίδα του Μουσείου Ακρόπολης

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Μουσείο Ακρόπολης, επίσημη ξενάγηση

Μουσείο Ακρόπολης

Την Τρίτη θα επισκεφτούμε το Μουσείο Ακρόπολης. Δείτε ένα εικαστικό βίντεο για το Μουσείο:

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ο Διγενής ψυχομαχεί (ακριτικά τραγούδια)

Ο Διγενής ψυχομαχεί                                                                                   Νάχεν η γης πατήματα
κι η γη τόνε τρομάζει                                                                                    κι ο ουρανός κερκέλια
κι η πλάκα τον ανατριχιά                                                                           να πάτουν τα πατήματα
πώς θα τόνε σκεπάσει                                                                                  να 'πιανα τα κερκέλια
γιατί από 'κειά που κείτεται                                                                       ν' ανέβαινα στον ουρανό
λόγια αντρειωμένου λέει:                                                                            να διπλωθώ να κάτσω
                                                                                                                                 να δώσω σείσμα τ' ουρανού.

Σχεδιάγραμμα Ιστορίας Κεφάλαιο 20: Η φύλαξη των ανατολικών συνόρων και οι Ακρίτες

Σχεδιάγραμμα Ιστορίας Κεφάλαιο 19: Οι Βυζαντινοί και οι Άραβες

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

"Τα ενώτια της βασίλισσας" και ο... καλός ποιμένας!

Με αφορμή δύο εκθέματα από το Βυζαντινό Μουσείο








Αναστάτωση επικρατεί στο παλάτι. Μα τι φταίει; Τι άλλο; Η βασίλισσα έχασε πάλι τα ενώτιά της. Αξιωματικοί ψάχνουν, γελωτοποιοί προσπαθούν να τη διασκεδάσουν ώστε να ξεχαστεί. Τι χάος.
-Όποιος τα βρει θα πάρει αμοιβή 1.000 χρυσά νομίσματα, λέει δίνοντας κίνητρο για καλύτερο ψάξιμο.
Ερευνητικές αποστολές οργανώνονται σ' όλη τη γη , αλλά τα ενώτια δεν βρίσκονται. Απελπισμένη η βασίλισσα ανεβάζει την αμοιβή, όμως και πάλι τίποτα.
-Πού να 'ναι; Πού να 'ναι, λέει συνέχεια αναρωτώντας αν θα τα ξαναβρεί.
Στην άλλη πλευρά του πλανήτη ένας φτωχός, σε άθλια κατάσταση ποιμένας βόσκει- χωρίς να ξέρει τίποτα για τα ενώτια- τα πρόβατά του. Μια μέρα καθώς πηγαίνει ο ποιμένας να βάλει το κοπάδι του στη στάνη είδε κάτι να γυαλίζει.
Ήταν τα χρυσαφικά της βασίλισσας!
Όταν το μάθε η αρχόντισσα της αυτοκρατορίας πέταξε απ' τη χαρά της! Χωρίς δεύτερη σκέψη έδωσε τα 1.500 χρυσά νομίσματα τα οποία είχε βάλει ως αμοιβή στον άπορο βοσκό και οργάνωσε μια μεγάλη γιορτή.
Έτσι ο φτωχός ποιμένας απέκτησε τα χρήματα που χρειαζόταν για μια καλύτερη ζωή!

Βάγγος

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Τι είναι άραγε τα ενώτια?

Με αφορμή ένα έκθεμα του Βυζαντινού Μουσείου...



- Μαμά, μαμά!  Σε λίγες μέρες είναι τα γενέθλιά μου!
- Ναι  Αννούλα μου, το θυμάμαι. Τι  δώρο θέλεις να σου πάρουμε ?
 Η Αννούλα έμεινε σκεπτική...
-Θέλω ενώτια! είπε.
Η μαμά όμως δεν ήξερε τι ήταν τα "ενώτια".
- Α! Ώστε θέλεις να πάμε νότια, ε ? Ναι ,αλλά...Η Κρήτη είναι το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας. Ετσά, εμείς δεν μπορούμε να πάμε εκεί που ζήτησες. Και επίσης η φαμίλια μας δεν έχει πολλά χρήματα.
- Όχι μαμά! Πρώτον δεν σου ζήτησα να πάμε νότια και δεύτερον μιλάς τόσο πολύ που δεν πρόλαβα να σου πω τι είναι τα ενώτια!
- Ενώτια ? Τι είναι αυτά ? Ρώτησε η μαμά και η Αννούλα άρχισε να της εξηγεί τι σημαίνει αυτή η λέξη.
- Τώρα κατάλαβα! Εντάξει, θα σου αγοράσουμε ένα ζευγάρι ενώτια όπως τα λες. Μα όμως γιατί τα λες έτσι ? Θέλεις να μάθεις αυτήν την παράξενη  γλώσσα ?
- Ναι μαμά. Δεν σου έχω πει πως θα πάμε εκδρομή στο Βυζαντινό Μουσείο με το σχολείο ?
Ε...Δεν μπορεί, ολόκληρο μουσείο να μην υπάρχει μέσα ένας Βυζαντινός... Εγώ με ποιον τρόπο θα ξέρω πως να του μιλήσω ? είπε η Αννούλα και έφυγε βιαστική για το σχολείο.

Εσείς... ξέρετε τι είναι τα ενώτια ?

Μία μικρή σημείωση
(Ενώτια λέγανε τα σκουλαρίκια στη Βυζαντινή εποχή).

Βίβιαν Πλ.

Λίμνες της Ελλάδας, συνθετική παρουσίαση των παιδιών

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

μάθε να πλοηγείσαι με ασφάλεια στο διαδίκτυο... παίζοντας!

(κάνε κλικ στην εικόνα)

Ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο

Παίδες, αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Internet Safety Day)!  Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά για τους κινδύνους που ενυπάρχουν στον κυβερνοχώρο. Βέβαια αυτό το σοβαρό θέμα δεν αφορά μόνο μία ημέρα το χρόνο, γι΄αυτό κι εμείς θα ασχοληθούμε διεξοδικά με τους τρόπους πλοήγησης στο διαδίκτυο και  με τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε εκεί, με διάφορες δραστηριότητες. Φυσικά αύριο δεν είναι εφικτό, γιατί έχουμε προγραμματίσει την επίσκεψή μας στο Βυζαντινό Μουσείο, αλλά ωστόσο μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στον οδηγό πλοήγησης για το διαδίκτυο που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας για την ενημέρωση των μαθητών:

Βυζαντινό Μουσείο: Ο Ορφέας, μαρμάρινο αγαλμάτιο


Ξεχωρίζω από τα εκθέματα του Βυζαντινού  Μουσείου της πρώτης θεματικής ενότητας αυτό το μαρμάρινο αγαλμάτιο του Ορφέα και γιατί είναι πανέμορφο με την περίτεχνη διακόσμησή του, αλλά  και γιατί σχετίζεται με την ενότητα της Μουσικής που κάνουμε στη Γλώσσα.

Βλέπουμε τον καθιστό Ορφέα, ανάμεσα σε μυθικά και πραγματικά ζώα και πτηνά να παίζει τη λύρα του και να τα μαγεύει. Αυτό το σύμβολο του αρχαίου αυτού κιθαρωδού το χρησιμοποίησαν αλληγορικά και οι Χριστιανοί τα πρώτα χρόνια για να συμβολίσουν το Χριστό που με το λόγο του μάγευε τα πλήθη των ανθρώπων. Είναι εκπληκτικό πώς τα σύμβολα και τα έθιμα ενός πολιτισμού ενσωματώνονται και διαμορφώνουν τον επόμενο



Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

από τα αρχαία χρόνια... στα βυζαντινά...

Την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφτούμε το Βυζαντινό Μουσείο να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "από τα αρχαία χρόνια στα βυζαντινά". Ας προετοιμαστούμε λοιπόν, ας θυμηθούμε όλα εκείνα τα σημαντικά γεγονότα σταθμούς που σήμαναν τη μετάβαση από την αρχαία και τη ρωμαϊκή εποχή στη βυζαντινή, από την παλιά θρησκεία στο Χριστιανισμό... και ας γνωρίσουμε με μια διαδικτυακή αποστολή (webquest)τα εκθέματα του Μουσείου που αφορούν αυτήν την ενότητα.
από τον αρχαίο κόσμο

Δρόμωνες: βυζαντινών καράβια

Αρχείο:Byzantinische Dromone.PNG
Ο Δρόμων ή Δρόμωνας (dromon, corvette) υπήρξε ο επικρατέστερος τύπος πλοίου του Βυζαντινού πολεμικού ναυτικού.
Ο Δρόμων έφερε δύο σειρές κουπιών ανά πλευρά, με δυο κωπηλάτες ανά κουπί (διήρης) με πλήρωμα περίπου 200 ερέτες (κωπηλάτες). Έφερε επίσης ιστίο (πανί) στον κύριο ιστό του (κατάρτι).
Στο κατάστρωμά του επέβαιναν πολεμιστές που επεδίωκαν όμως την από κοντά μάχη με τον εχθρό. Ήταν ένα ελαφρύ και ευκίνητο πλοίο, το οποίο συχνά διέφερε ως προς τον τύπο και τις διαστάσεις του. Οι δρόμωνες ήταν εξοπλισμένοι με διαφόρων ειδών πολεμικές μηχανές και κατασκευές (ξυλόκαστρα, τοξοβολίστρες, κ.α.) και τους περίφημους σίφωνες, με τους οποίους εκτόξευαν το υγρό πυρ που έκαιγε τα εχθρικά πλοία. Τα πλοία αυτά αναφέρονται ως σιφωνοφόροι δρόμωνες ή κακκαβοπυρφόροι

(ναυμαχία)

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Βρες τις λίμνες!

 Κάνε κλικ στην εικόνα για να μπεις στην εφαρμογή. Προσπάθησε να βρεις τη θέση των λιμνών. Αν δυσκολεύεσαι, παίξε μια δυο φορές δοκιμαστικά και μετά θα σου είναι πιο εύκολο... Παρατήρησε και το χρόνο! 

και... λίγο... γέλιο!



Οι περιπέτειες του αυτοκράτορα Ηράκλειου σε κόμικς

Σήμερα είχε πολύ... σασπένς το μάθημα της ιστορίας. Γιατί εκεί που ο αυτοκράτορας Ηράκλειος πήγε να επιτεθεί στην καρδιά του Περσικού κράτους, οι Άβαροι και οι Πέρσες με μια κίνηση "ρουά ματ" όπως μας είπε ο Νίκος που ασχολείται με το σκάκι, πολιόρκησαν την Πόλη! Από θαύμα σώθηκε η Βασιλεύουσα! Ας απολαύσουμε τις περιπέτειες του "τυχερού" αυτοκράτορα Ηράκλειου σε... κόμικς!


Ο ακάθιστος ύμνος


Ο Ακάθιστος ύμνος θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας. Είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας. Η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και πλουτίζεται από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο


Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια
Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια
Αναγράφω σοι η πόλις σου Θεοτόκε.
Αλλ' ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον
Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον
'Ινα κράζω σοι.
Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.

(Σ’ Εσένα Θεοτόκε, την Υπέρμαχο Στρατηγό, μ’ ευγνωμοσύνη η Πόλη σου αποδίδει τη νίκη. Και σου αναπέμπει θερμές ευχαριστίες, επειδή (με τη δική σου επέμβαση) λυτρωθήκαμε απ’ τις συμφορές. Εσύ όμως που η δύναμή σου είναι ακατανίκητη, ελευθέρωσε κι εμένα από κάθε είδους κινδύνους, για να σου αναφωνώ: Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.)

Σχεδιάγραμμα Ιστορίας Κεφάλαιο 18: Πέρσες και Άβαροι συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Λίμνες- υγροβιότοποι: η τρίτη ομάδα!

( Ειρήνη, Χριστίνα, Μαρία, Βίβιαν)

Λίμνες- υγροβιότοποι: η δεύτερη ομάδα!

 (Νίκος, Γιώργος Μπ, Μάρκος, Γιώργος Απ.)

Η δεύτερη ομάδα έβαλε τις πληροφορίες με υπερσυνδέσμους που στην εικόνα δε λειτουργούν. Οι έννοιες που είναι υπογραμμισμένες είναι υπερσύνδεσμοι που οδηγούν σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες

Λίμνες- υγροβιότοποι: η πρώτη ομάδα!

(Τόλης, Μιχάλης, Βασιλική, Βαγγέλης)

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ανρύ Ματίς, Η μουσική


Δυο γυναίκες ψηλές

τραγουδούν με γλυκές φωνές.

(Αποστόλης και Μιχάλης)


Μια γυναίκα ξάπλωσε

και παίζει την κιθάρα

ενώ η άλλη κάθεται

μες στις νότες ταξιδεύει

(Χριστίνα)


Η ξεχασμένη γυναίκα παίζει

με την κιθάρα

και η άλλη την ακούει

με μεγάλη της λαχτάρα

(Ειρήνη)


Δύο γυναίκες ψηλές παίζουν

τραγούδια με μελωδικές φωνές

μέσα σε ένα σπίτι με ωραίες ζωγραφιές

(Νίκος Κ. Μάρκος Β. Γιώργος Απ.)

η ώρα στα δάση όλου του κόσμου