...η e-πέμπτη αταξία ακολουθεί τον Πορκιουπίνο στον Ασημένιο Δρόμο του Δάσους ως το ουράνιο τόξο...

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Μονή Δαφνίου: παλιές φωτογραφίες

Βρήκαμε παλιές φωτογραφίες του βυζαντινού αυτού μνημείου της πόλης μας. Τις βάλαμε σε χρονολογική σειρά και σας τις παρουσιάζουμε:

Μονή δαφνίου

Η περιγραφή του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για τη Μονή Δαφνίου το 1841

Μονή Δαφνίου 1865


Μια ανοιξιάτικη μέρα του 1841 ο Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν επισκέφτηκε τη Μονή Δαφνίου. Διαβάστε και ακούστε την περιγραφή του:
«To αγέρι ήταν κρύο και τα σύννεφα έγραφαν μαύρες σκιές στα γυμνά βουνά. Κοντά μας σε μεγάλη έκταση απλώνονταν τα ερείπια του μοναστηριού. Ψηλά τείχη, που στις σχισμάδες τους φύτρωναν θάμνοι και περικοκλάδες, το περιτριγύριζαν. Εκεί κοντά είχαν κτίσει δύο ξύλινες παράγκες. Η μία ήταν κάτι σαν καφενείο κι η άλλη πάλι ένα είδος μαγαζιού για τους μοναχικούς ταξιδιώτες. Οι ξύλινες αυτές παράγκες κοντά στα χαλάσματα έβαζαν, θαρρείς, στο τοπίο την τελευταία πινελιά της ελληνικής μελαγχολίας».
Όταν ο Andersen με τους συνοδοιπόρους του, τον Ludwig Ross και τονΈλληνα καθηγητή Φίλιππο Ιωάννου, μπήκε στην αυλή του μοναστηριού, συνάντησε εικόνα ακόμα μεγαλύτερης εγκατάλειψης:
«Μπήκαμε στην αυλή της μονής. Παντού φύτρωναν ως μία πήχη τσουκνίδες, που έκρυβαν ανάμεσά τους ξέσκεπα, άφραγα πηγάδια. Προχωρούσαμε προσεκτικά βήμα προς βήμα, μη βουλιάξουμε. Έτσι φτάσαμε στο απέναντι τείχος. Από κει μας φάνηκε πως θα ανεβαίναμε ευκολώτερα και σε λίγο φτάσαμε στη μισογκρεμισμένη στέγη της εκκλησίας. Όσο καταστραμμένο ήταν το κτίριο, τόσο πυκνόφυτη βλάστηση το σκέπαζε. To σκέπασμα μιας αρχαίας μαρμάρινης σαρκοφάγου, ανάποδα βαλμένο, ήταν το πρώτο σκαλοπάτι εδώ πάνω. Ένα άλλο πάλι πιο κάτω ήταν από κομμάτια μιας ραβδωτής κολόνας από πορφυρίτη. Ρεζεντά, σαπουνόχορτα, τσουκνίδες φύτρωναν παντού. Οι νυχτερίδες πετούσαν μέρα μεσημέρι πάνω απ’ το κεφάλι μας. Εδώ ήταν το σπίτι τους, το βασίλειό τους, ακόμα και τώρα που ο ήλιος έλαμπε στα φτερά τους».
Τα κελιά των μοναχών στα νότια του καθολικού είχαν μετατραπεί σε στάβλους από τους Βαβαρούς στρατιώτες:
«Στη μέση του μοναστηριού τα κελιά των καλογήρων έχουν μεταβληθεί σ’ ένα μεγάλο στάβλο, όπου οι χωροφύλακες βάζουν τ’ άλογά τους- αυτά χλιμιντρίζουν τώρα εκεί όπου άλλοτε ακούγονταν οι προσευχές των μοναχών»
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στη Μονή Δαφνίου (ακούστε εδώ την περιγραφή του)

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Με τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στο Δαφνί

Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει ο μεγάλος Δανός παραμυθάς με τη Μονή Δαφνίου, είναι καιρός να μάθετε πως το 1841 ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που ήταν και μεγάλος περιηγητής του καιρού του, ταξίδεψε στη μεταπολεμική Ελλάδα και επισκέφτηκε τη Μονή Δαφνίου!
Έτσι επειδή πλησιάζει η 4η Απριλίου (μέρα γενεθλίων του Άντερσεν και Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου) αποφασίσαμε η επόμενη διαδρομή μας να είναι το μνημείο- στολίδι της πόλης μας, η Μονή Δαφνίου, που αποτελεί και μνημείο της Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
Παίδες, θα αναλάβετε να μας ξεναγήσετε εσείς στη Μονή Δαφνίου. Αρχικά θα συλλέξετε πληροφορίες θα τις οργανώσετε με τη βοήθεια ενός εννοιολογικού χάρτη και στη συνέχεια η κάθε ομάδα θα ενημερώσει τους συμμαθητές της για το τι πρόκειται να δούμε στο χώρο. Στη συνέχεια όλοι θα επισκεφτούμε αρχικά τον περίβολο της μονής Δαφνίου και καθισμένοι πάνω στο ίδιο πέτρινο πηγάδι που ξεδίψασε κι ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, θα ακούσουμε την ταξιδιωτική του περιγραφή. Θα Αναζητήσουμε τα χνάρια του στο χώρο και στο χρόνο, θα καταγράψουμε τι άλλαξε και τι μένει ίδιο, θα φωτογραφίσουμε το χώρο και στη συνέχεια θα μπούμε στο ναό να θαυμάσουμε τα περίφημα ψηφιδωτά. Κάθε ομάδα θα μας παρουσιάσει ένα από αυτά.
Γυρίζοντας στο σχολείο θα χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις και το φωτογραφικό υλικό και θα κατασκευάσουμε μια πολυμεσική παρουσίαση. ..

Εικονική περιήγηση στη Μονή Δαφνίου


Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Λοιπόν, εσείς τι θα κάνετε στην "Ωρα της Γης";

Σε δυο ώρες (δηλ στις 8.30μμ) σβήστε τα φώτα!!! 
Συμμετέχετε κι εσείς στην Ώρα της Γης!



Τι είναι η Ώρα της Γης

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.


Η Ώρα της Γης 2011 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας δίνει το σύνθημα να ξεπεράσουμε τα 60 λεπτά, να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. 
Περιμένω να μου γράψετε λοιπόν τις δράσεις σας, μικροί και μεγάλοι… Τι δεσμεύεστε να κάνετε εσείς, από εδώ και στο εξής για την εξοικονόμηση ενέργειας;


Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Οι μάχες του Χαϊδαρίου

το χρονικό της επανάστασης του 21

Του χρόνου, που θα γίνεται εκτάκια, θα έχετε την ευκαιρία να μελετήσετε πιο ολοκληρωμένα, αυτό το θαύμα της ελληνικής ιστορίας που λέγεται "επανάσταση του 21" και θα κατανοήσετε καλύτερα πως μια  χούφτα άνθρωποι μπόρεσαν να αντισταθούν στον τουρκικό ζυγό, να ελευθερώσουν μια "φλούδα γης" και να κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές το ελληνικό κράτος. Η τέχνη  ελληνική και ξένη (ζωγραφική, ποίηση, μουσική κλπ)  δεν ήταν δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστη από αυτό το μεγάλο γεγονός. Και η πόλη μας, το Χαϊδάρι έχει τη δική της συμμετοχή στον Αγώνα.
η επανάσταση του 21

για να γλιτώσουν αυτή τη φλούδα...

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ο Νίκος Ξυλούρης ερμηνεύει Δ. Σολωμό



Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει.
Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει.
Τα μάτια η πείνα εμαύρισε στα μάτια η μάνα μνέει
στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει.
"Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ' έχω 'γώ στο χέρι;
Οπού συ μου 'γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει"

Επεισόδιο 3ο. «Η Εξέγερση»


Η επανάσταση του 1821 μέσα από τους ήρωες - Καραϊσκάκης


Παρακολουθήσαμε τα δύο από τα έξι βίντεο της εκπαιδευτικής τηλεόρασης και εντυπωσιαστήκαμε από την δυναμική προσωπικότητα της Μπουμπουλίνας και τον τολμηρό και γενναίο χαρακτήρα του Γεωργίου Καραΐσκάκη. Παρακολουθήστε και τα υπόλοιπα τέσσερα βίντεο και γράψτε από μια μικρή παράγραφο για το καθένα, τι είναι αυτό που σας εντυπωσίασε στο χαρακτήρα ή στη δράση του κάθε αγωνιστή... Στη συνέχεια, αφού τους γνωρίσετε ψηφίστε τον αγαπημένο σας ήρωα της επανάστασης, στην ψηφοφορία του ιστολογίου και γράψτε δυο λόγια γι΄αυτόν στο Wiki μας. (στη σελίδα "οι εργασίες μας")

Η επανάσταση του 1821 μέσα από τους ήρωες - Κολοκοτρώνης

Η επανάσταση του 1821 μέσα από τους ήρωες - Μπουμπουλίνα

Η επανάσταση του 1821 μέσα από τους ήρωες - Μπότσαρης Μάρκος










Η επανάσταση του 1821 μέσα από τους ήρωες - Κανάρης

Η επανάσταση του 1821 μέσα από τους ήρωες - Μιαούλης Ανδρέας


Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

22 Μάρτίου: Παγκόσμια Ημέρα του νερού

Έπεσαν όλες οι παγκόσμια σημαντικές ημέρες μαζί... Και λόγω της προετοιμασίας για την εθνική μας γιορτή (σημαντική και αυτή...) δεν προλάβαμε να πούμε πολλά για το νερό, αυτό το πολύτιμο στοιχείο της φύσης... Σύντομα όμως θα ασχοληθούμε με αυτό κάνοντας τις διαδρομές μας στα υδάτινα οικοσυστήματα της πόλης μας, τη λίμνη Κουμουνδούρου και τη θάλασσα του Σκαραμαγκά. Ως τότε ας αρκεστούμε σε δυο συλλεκτικές φωτογραφίες από την πόλη μας...

(πηγάδι στην περιοχή Δαφνίου, 1928, από το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Ιγγλέση)


(νερουλάδες του Χαϊδαρίου, 1950)

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Τους "μικρούς γαλαξίες" του Νικηφόρου Βρεττάκου διαλέξαμε να διαβάσουμε και να συζητήσουμε για την ημέρα της ποίησης... Τους μικρούς γαλαξίες που κατοικούν τη γη μας... Τους μικρούς γαλαξίες της τάξης μας...



Πάνε κι έρχονται οι άνθρωποι πάνω στη γη.
Σταματάνε για λίγο, στέκονται ο ένας
αντίκρυ στον άλλο, μιλούν μεταξύ τους.
Έπειτα φεύγουν, διασταυρώνονται, μοιάζουν
σαν πέτρες που βλέπονται.
Όμως, εσύ,
δε λόξεψες, βάδισες ίσα, προχώρησες
μες από μένα, κάτω απ’ τα τόξα μου,
όπως κι εγώ: προχώρησα ίσα, μες από σένα,
κάτω απ’ τα τόξα σου. Σταθήκαμε ο ένας μας
μέσα στον άλλο, σα νάχαμε φτάσει.


Βλέποντας πάνω μας δυο κόσμους σε πλήρη
λάμψη και κίνηση, σαστίσαμε ακίνητοι
κάτω απ’ τη θέα τους -
Ήσουν νερό,
κατάκλυσες μέσα μου όλες τις στέρνες.
Ήσουνα φως, διαμοιράστηκες. Όλες
οι φλέβες μου έγιναν άξαφνα ένα
δίχτυ που λάμπει: στα πόδια, στα χέρια,
στο στήθος, στο μέτωπο.
Τ’ άστρα το βλέπουνε, ότι:
δυο δισεκατομμύρια μικροί γαλαξίες και πλέον
κατοικούμε τη γη



Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ποικίλο όρος, το βουνό της πόλης μας

Αύριο, θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος... θα κάνουμε τη δεύτερη διαδρομή μας. θα επισκεφτούμε το Copa Copana! Όχι φυσικά για να κάνουμε νεροτσουλήθρες, αλλά για να συμμετάσχουμε στη δεντροφύτευση που θα γίνει εκεί από τον ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας)
Η δεντροφύτευση θα γίνει στο πάρκο του Ιωάννη Τραυλού (θυμηθείτε να ρωτήσετε πώς πήρε το όνομα αυτό...)
Τα έργα αποκατάστασης όπως είναι οι δεντροφυτεύσεις είναι πολύ σημαντικά, αρκεί να γίνονται σύμφωνα με μελέτες κι όχι στην τύχη, μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Στον ίδιο χώρο, δίπλα στον πολύβουο μεγάλο δρόμο της Λεωφόρου Αθηνών (Καβάλας) θα εντοπίσουμε ίχνη της αρχαίας Ιεράς Οδού... Ναι, σωστά θυμάστε, του δρόμου, που έπαιρναν οι μύστες από τον Κεραμεικό ως την Ελευσίνα, προκειμένου να μυηθούν στα Ελευσίνια Μυστήρια...

Δυτικά της Αθήνας (μέρος πρώτο)

Σήμερα μιλήσαμε για το Ποικίλο Όρος, για το βουνό της πόλης μας. Έναν από τους λιγοστούς πνεύμονες περιαστικού πράσινου για το λεκανοπέδιο της Αττικής. Γνωρίσαμε τα χαρακτηριστικά του, το ύψος του, την έκτασή του, με ποιους δήμους συνορεύει, μάθαμε την ιστορία του, τη χλωρίδα και την πανίδα του. Ακόμη συζητήσαμε για τους κινδύνους που το απειλούν από τα παλιότερα χρόνια μέχρι σήμερα, για το οικοσύστημά του που συνεχώς υποβαθμίζεται, καθώς και για τις ενέργειες που γίνονται από περιβαλλοντικές ομάδες και τοπικούς φορείς για τη διάσωση και την αναβάθμιση του οικοσυστήματος.

Δυτικά της Αθήνας (μέρος δεύτερο)

javascript:void(0)

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Κλίμα, κλιματικές αλλαγές

Αύριο θα έρθει στο σχολείο μας η περιβαλλοντική ομάδα "Δίκτυο Μεσόγειος SOS" και θα μας μιλήσει για το κλίμα και τις κλιματικές αλλαγές. Ήδη έχουμε μιλήσει για τους παράγοντες που διαμορφώνουν τον καιρό και το κλίμα ενός τόπου... Τους φυσικούς παράγοντες! Γιατί δυστυχώς υπάρχουν και άλλοι, όχι τόσο φυσικοί, που διαταράσσουν αυτή τη φυσική νομοτέλεια. Το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουμε αύριο θα μας δώσει την αφορμή να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την υπερθέρμανση που απειλεί τον πλανήτη, για την εξοικονόμηση της ενέργειας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει στην ιστοσελίδα "Δράση για το κλίμα" θα μας βοηθήσει!

(κάντε κλικ για να μπείτε στην ιστοσελίδα)

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ποιος θα μας πει το δελτίο καιρού αύριο;



Λοιπόν Παίδες! Από αύριο κάποιος-α από εσάς θ΄αναλαμβάνει να μας ενηρώνει κάθε πρωί για τον καιρό της ημέρας σε όλη τη χώρα. Θα έχει φροντίσει βέβαια να ενημερωθεί από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο το προηγούμενο βράδυ. Η παρουσίαση του καιρού μπορεί να γίνεται στο χάρτη ή στο διαδραστικό πίνακα. Ας εξασκηθούμε όλοι σήμερα για να δούμε το ταλέντο μας! Παρακολουθήστε λοιπόν το αποψινό δελτίο καιρού στην τηλεόραση και κάντε πρόβες! Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές έννοιες που επεξεργαστήκαμε σήμερα, καθώς και τα ειδικά ρήματα για να είστε ακριβείς!
Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τις πληροφορίες σας:


Παρατηρήστε επίσης και τα ειδικά σύμβολα που υπάρχουν στους κλιματικούς χάρτες!
Λοιπόν ποιος/ποια θα μας πει τον καιρό αύριο;


Βασικές έννοιες στα κλάσματα

Ο εννοιολογικός χάρτης της ομάδας1 (Ειρήνη, Χριστίνα)

Ο εννοιολογικός χάρτης της ομάδας 2 (Μαρία, Βίβιαν)


Ο εννοιολογικός χάρτης της ομάδας 5 (Μάρκος, Νίκος)


Ο εννοιολογικός χάρτης της ομάδας 6 (Βαγγέλης, Τόλης)


Ο εννοιολογικός χάρτης της ομάδας 3 (Μιχάλης, Βασιλική)

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

8η Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας: Γυναίκες στην τέχνη

8η Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας


8 Μαρτίου 1857, Νέα Υόρκη: Οι εργαζόμενες γυναίκες μιας κλωστουφαντουργίας, ντυμένες στα άσπρα, κάνουν απεργία με αίτημα την ίση αμοιβή με τους άντρες. Η μεγάλη διαδήλωση πνίγεται στο αίμα, αλλά ανοίγει ο δρόμος για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων, δυστυχώς μονάχα όμως για το δυτικό κόσμο. Το 1910 καθιερώνεται στην Κοπεγχάγη της Δανίας πρώτα η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Από τότε γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, είτε σε περιοχές που είναι χειραφετημένη είτε σε περιοχές όπου ζει υπό καταπίεση.

Και κάτι ακόμη που το άκουσα όταν ήμουν κι εγώ μαθήτρια, μια τέτοια μέρα κι ακόμα με συγκινεί..
Όλοι ξέρουμε πως οι λέξεις έχουν κι αυτές την ιστορία τους ...τις μνήμες τους... Έτσι και η λέξη "σαμποτάζ" που όλοι μας ξέρουμε τη σημασία της.  Στα κλωστοϋφαντουργικά λοιπόν εργοστάσια που δούλευαν οι εργάτριες εκείνης της εποχής συνέβαινε πολύ συχνά το εξής τραγικό φαινόμενο: τα μακριά φουστάνια των γυναικών πιάνονταν από τις τουρμπίνες, οι οποίες τραβούσαν μέσα τα γυναικεία σώματα και τα έλιωναν. Οι εργοστασιάρχες δεν σταματούσαν τις μηχανές για να μην έχουν απώλειες ενέργειας και χρημάτων κι έτσι οι άλλες εργάτριες που παρακολουθούσαν το αποτρόπαιο αυτό θέαμα, έβγαζαν τα ξύλινα παπούτσια που φορούσαν (τα σαμπό) και τα πετούσαν στις τουρμπίνες να σταματήσουν. Αυτή η ενέργεια ονομάστηκε σαμποτάζ από τα ξύλινα σαμπό που έριχναν στα μηχανήματα. Κι από τότε μάλιστα άρχισαν οι γυναίκες εργάτριες να φορούν παντελόνια, σύμβολο χειραφέτησης την εποχή εκείνη.

Σήμερα στην εποχή μας οι γυναίκες  μπορεί να μην κινδυνεύουν από τις τουρμπίνες μιας κλωστοϋφαντουργίας, αλλά οι απειλές είναι πιο μεγάλες και πιο ύπουλες: η ανθρώπινη εκμετάλευση, ο θρησκευτικός φανατισμός, η ανεργία, η βία είναι μερικές από αυτές.
Πακόσμια μέρα της γυναίκας σήμερα και ας σκεφτούμε τους στίχους του αγαπημένου σας τραγουδιστή John Lennon: "Η γυναίκα είναι ο μαύρος αυτού του κόσμου"
Η γυναίκα που σήμερα παρόλη τη φαινομενκή ισότητα έχει επωμιστεί όλους τους ρόλους: της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης...


Όνειρα για ...χαρταετούς και περιστέρια...



Ξέρω ότι κανείς σας δεν είναι σπίτι του αυτή τη στιγμή...  Είμαι σίγουρη πως παρόλη την παγωνιά της ημέρας, έχετε ξαμοληθεί στο λόφο του Προφήτη Ηλία ή στις ραχούλες του Ποικίλου 'Ορους για να πετάξετε το χαρταετό σας!  Αυτό το πολύχρωμο πουλί που συμβολίζει τα όνειρά μας  και που κάθε χρόνο περιμένουμε την Καθαρά Δευτέρα να δοκιμάσουμε την τύχη τους...
Πόσες εικόνες δεν μας φέρνει στο μυαλό η λέξη χαρταετός... Και πόσες λέξεις... Και πόσες ιστορίες... Για πτήσεις και πτώσεις...
Ανατολίτικο έθιμο που ήρθε στην Ευρώπη περίπου το 1400 μ.Χ. από τους εξερευνητές της Ασίας.
Στις Ανατολικές χώρες η τέχνη της κατασκευής χαρταετών τελειοποιήθηκε μιας και ήταν μέρος της θρησκείας τους. έτσι κατασκεύαζαν περίτεχνους χαρταετούς, ιπτάμενους δράκους, πουλιά, ψάρια, ζώα και κρεμούσαν στην ουρά τους τις ευχές και τις επιθυμίες τους και τα αμολούσαν...να πάνε ψηλα...όσο γίνεται πιο κοντά στο θεό.
Πρώτος λέγεται, ο κινέζος Κουνκσού Φαν κατασκεύασε το 400 π.Χ. ένα ξύλινο πουλί που πετούσε για τρεις συνεχόμενες ημέρες!
Αν ανατρέξουμε όμως στην ιστορία των πτήσεων και των ανθρώπινων προσπαθειών που έγιναν για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε τους αιθέρες θα δούμε με έκπληξη, ότι περίπου την ίδια εποχή και ίσως λίγο νωρίτερα από τον Κινέζο, ο αρχιμηχανικός Αρχύτας ο Ταραντίνος (440-360 π.Χ.), μαθητής του Πυθαγόρα, που ζούσε στην ελληνική αποικία του Τάραντα της Κάτω Ιταλίας, έφτιαξε την πρώτη πετομηχανή, το περίφημο περιστέρι του Αρχύτα. Για να το κατασκευάσει μάλιστα, χρησιμοποίησε αντί για μπαλόνι, την ουροδόχο κύστη ενός γουρουνιού!Έτσι το πανάλαφρο ομοίωμα περιστεριού, μπορούσε να πετάει σχεδόν 200 μέτρα μέχρι να τελειώσει ο συμπιεσμένος αέρας.


η πετομηχανή του Αρχύτα


Έτσι σήμερα οι ουρανοί είναι γεμάτοι από όνειρα...χαρταετούς και..περιστέρια...
Κι όσο για την ιστορία των πτήσεων; εξελίχτηκε τόσο πολύ που όλοι πια ξέρουμε πως οι σύγχρονες πετομηχανές δεν κουβαλούν πια μόνο τα όνειρα κοντά στο θεό... αλλά και τους εφιάλτες κοντά στους ανθρώπους. Και φυσικά μιλάμε για τα πολεμικά αεροπλάνα που βομβαρδίζουν με φρίκη την ανθρωπότητα...
Ας είναι λοιπόν ο χαρταετός της Καθαράς Δευτέρας, ένα συμβολικό περιστέρι (σαν κι εκείνο του Αρχύτα), ένα χάρτινο περιστέρι ειρήνης!



Μασκαράδες μιας άλλης εποχής!


Χιώτες μασκαράδες, μιας άλλης εποχής  στην οδό Καραϊσκάκη
(η φωτογραφία είναι από το "Οικόπολις")

Ο Μίμης και η Άννα πετούν τον αϊτό τους!

Αυτός ο χαρταετός με πλημμυρίζει νοσταλγία! Είναι η εικόνα από το πρώτο μου αναγνωστικό, όταν ήμουν στην Πρώτη Δημοτικού! Τα παιδάκια η Άννα και ο Μίμης, αλλά και η μικρότερη αδερφή τους η Λόλα, μας έκαναν συντροφιά στα μαθήματά μας! Ευχαριστούμε την κ. Μαριλένα που μας το θύμισε!


Οι χαρταετοί στην τέχνη

ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ
                                                                                                                                            


(από το φίλο μας το Γιάννη, τον υπερκινητικό δάσκαλο...)

Οι χαρταετοί του Μίκη Θεοδωράκη...


Απολαύστε τους... ελεύθερους, πολύχρωμους, όπως ταιριάζει στους χαρταετούς


Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Τρελό καρναβάλι από την e- πέμπτη αταξία

Δείτε τι συμβαίνει σε μια σχολική τάξη, όπου τα παιδιά, με πρόσχημα τις Απόκριες, μεταμφιέζονται σε Μεξικάνους, ινδιάνες, μάγισσες, μελισσούλες, κακοποιούς, χανουμάκια, χίπιδες, αστυνομικούς, συλλαμβάνουν τη δασκάλα τους, της περνούν χειροπέδες και η κατάσταση μοιάζει... ανεξέλεγκτη!  Όλα αυτά πού θα μπορούσαν άραγε  να συμβούν; Μα φυσικά στην e-πέμπτη αταξία!

ενώ τα κορίτσια... χορεύουν καν καν!


τα αγόρια παίζουν... μπάλα!


τα αγόρια παίζουν... μπάλα!


Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Προσομοίωση στατικού ηλεκτρισμού

Γιατί ένα μπαλόνι κολλάει στο πουλόβερ σου? Τρίψε ένα μπαλόνι σε ένα πουλόβερ, άφησέ το ελεύθερο και αυτό επιστρέφει και κολλάει στο πουλόβερ. Δες τα φορτία στο πουλόβερ, τα μπαλόνια και τον τοίχο


Μπαλόνια και Στατικός Ηλεκτρισμός

Click to Run

Εξερευνήστε το στατικό ηλεκτρισμό!

Δείτε ποια στοιχεία δίνουν ηλεκτρόνια και ποια στοιχεία παίρνουν ηλεκτρόνια από το μαλλί και πώς δημιουργείται ένας σπινθήρας λόγω του στατικού ηλεκτρισμού.
Tα υλικά είναι γυάλινο ποτήρι, νάυλον κάλτσες, σόλα παπουτσιού από καουτσούκ,ασημένιο μπρασελέ

Σχεδιάγραμμα 22: Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους






Κεραυνός, μαγεία και δέος



Όλοι οι λαοί της γης έχουν ένα μύθο για τον κεραυνό αποδίδοντάς τον κατά κύριο λόγο σε θεό. Θεϊκό σημάδι ή φυσικό ηλεκτρικό φαινόμενο; Η ταινία μας οδηγεί να κατανοήσουμε το φυσικό αυτό φαινόμενο, μας ενημερώνει για τα ωφέλιμα αποτελέσματά του στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και για τις καταστροφικές συνέπειές του και πώς να προστατευτούμε απ’ αυτές. 



Πηγή: Εκπαιδευτική τηλεόραση

δραστηριότητα: «Ένας Πύργος μας ψιθυρίζει την ιστορία του»

Ο τελικός χάρτης εννοιών για το Παλατάκι από την ομάδα 1 (Βίβιαν, Μαρία) μετά την αναθεώρηση και βελτίωση. (κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση) 

Ο τελικός χάρτης εννοιών για το Παλατάκι από την ομάδα 4 (Τόλης, Βαγγέλης) μετά την αναθεώρηση και βελτίωση.(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση) 

δραστηριότητα: «Ένας Πύργος μας ψιθυρίζει την ιστορία του»



Παίδες θα αναλάβετε  να ανακαλύψετε την ιστορία του πύργου «Παλατάκι», αυτού του χαρακτηριστικού μνημείου που βρίσκεται στην πόλη μας!  Θα ξεκινήσετε  με μια διαδικτυακή ιστοεξερεύνηση (webquest). Αφού συγκεντρώσετε αρχικά βασικές πληροφορίες για το κτήριο,  θα επιλέξετε τις σημαντικές και θα τις οργανώσετε σε έναν εννοιολογικό χάρτη. Στη συνέχεια θα ετοιμάσετε τη συνέντευξη που θα πάρετε από την υπεύθυνη του Πνευματικού Κέντρου στο Παλατάκι. Στο σημείο γίνεται η πρώτη γραφή του πολυτροπικού κειμένου, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά την επίσκεψη.
 Κατόπιν θα επισκεφτούμε το κτήριο και θα ξεναγηθούμε από την υπεύθυνη του Πνευματικού Κέντρου, θα της θέσουμε ερωτήσεις, θ΄ αποσαφηνίσουμε και θα  και διασταυρώσουμε τις πληροφορίες μας. Τέλος  αφού  παρουσιάσουμε τους αρχικούς μας εννοιολογικούς χάρτες, τους συμπληρώσουμε, διορθώσουμε και βελτιώσουμε, θα γράψουμε ένα  πολυτροπικό κείμενο (με εικόνες και υπερσυνδέσμους, προκειμένου να το αναρτήσουμε στο ιστολόγιο της τάξης, αλλά και με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, να το καταχωρήσουμε  σε ειδικό λήμμα της wikipedia στο διαδίκτυο. Για το κείμενο θα χρησιμοποιήσουμε   τους άξονες περιγραφής κτηρίων που  δόθηκαν στους εννοιολογικούς χάρτες.

Παλατάκι: ένας πύργος μας ψιθυρίζει την ιστορία του


Πριν πάμε να επισκεφτούμε το χαρακτηριστικό αυτό μνημείο της πόλης μας, παρακολουθήσαμε αυτό το βίντεο.





Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Αγγελής ο ζωηρός



Θα σας πω για ένα παιδί
που το λένε Αγγελή
κι η μαμά του το μαλώνει
γιατί δεν στέκεται στιγμή.
Μα κάθε μέρα που η μαμά
πρέπει να πάει στη δουλειά
η γιαγιά του τον φροντίζει,
που πολύ τον καμαρώνει
γιατί μοιάζει στον μπαμπά.
Κι όταν έρχεται η ώρα
η μανούλα να γυρίσει,
η γιαγιά τον φιλάει
τάζοντας του κι άλλα δώρα.
Μα όλο αυτό το πηγαινέλα
της μαμάς της φέρνει τρελά.
Κάθε μέρα, κάθε ώρα
κάτι την αναστατώνει
και τα φρύδια της σηκώνει.
''Είναι, λέει από τη λύπη
γιατί ο μπαμπάς σου όλο λείπει''.
Ταξιδεύει διαρκώς,
γιατί είναι ναυτικός.
Μα σαν έρθει ο μπαμπάς,
μέρες έρχονται χαράς!
Ο Αγγελής μας ξεφαντώνει
και κανείς δεν του θυμώνει!

Μαρία

Διαδρομές στην πόλη μου: ο χώρος, ο χρόνος, οι άνθρωποι

Με τον ερχομό της άνοιξης είπαμε να ξεκινήσουμε κι εμείς τις διαδρομές μας... Έστω κι αν ο Μάρτης μας κάνει ακόμη νούμερα... Αυτές είναι μερικές από τις διαδρομές που θα κάνουμε:


Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ένα χελιδόνισμα από την e-πέμπτη αταξία!

Διαδρομές στην πόλη μου: ο χώρος, ο χρόνος, οι άνθρωποι

Πρώτη μέρα της άνοιξης σήμερα και η e- πέμπτη αταξία ξεκινάει τις διαδρομές της! Όχι εικονικές και διαδικτυακές (μόνο) αυτή τη φορά, αλλά πραγματικές διαδρομές στην πόλη μας το Χαϊδάρι, στο χρόνο και στους ανθρώπους της. Θα ακολουθήσουμε τα μονοπάτια της ιστορίας της πόλης μας, θα αφουγκραστούμε τους ψιθύρους της και θα γνωρίσουμε τα μυστικά της και τα παράπονά της.


Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης

Υπάρχουν πολλές παροιμίες για το Μάρτη εξαιτίας της αστάθειας του καιρού. Σ΄αυτήν αναφέρονται οι περισσότερες και μια παρουσιάζεται να κλαίει και ...μια να γελάει! Ας διαβάσουμε μερικές από αυτές και ας προσπαθήσουμε να τις εξηγήσουμε!


"Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης."

"Μάρτης είναι χάδια κάνει, πότε κλαίει και πότε γελάει."

«Τον Μάρτη χιόνι βούτυρο,
μα σαν παγώσει μάρμαρο.»

«Aκόμη και στις δεκαοχτώ
έχει το μάτι του ανοιχτό.»

«Aκόμη στις δεκαοχτώ,
ψοφάει η πέρδικα στ' αυγό.
Λένε και στις τριάντα,
μα δεν ηξεύρω γιάντα.»

«Το Μάρτη φύλα(ξε) άχερα,
μη χάσεις το ζευγάρι.»

«Τσοπάνη μου την κάπα σου,
το Μάρτη φύλαγε την.»

«Όλες του Μάρτη φύλαγε και τ' Απριλίου τις δώδεκα,
ότι ακόμη και στις δεκαοχτώ πέρδικα ψόφησε στ' αβγό.»

«Ο Αύγουστος για τα πανιά κι ο Μάρτης για τα ξύλα.»

«Mάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης.
Και σαν τύχει και θυμώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει.»

«Tο Mάρτη ξύλα φύλαγε,
μην κάψεις τα παλούκια.»

«Στων αμαρτωλών τη χώρα,
το Mαρτάπριλο χιονίζει.»

Σε κάποιες παροιμίες του μήνα, φαίνεται η επιθυμία των γεωργών να βρέξει τον Μάρτιο:


«Μάρτης έβρεχε,
θεριστής χαιρότανε.»

«Μάρτης βρέχει;
Ποτέ μην πάψει.»

«Κάλλιο Μάρτης στις γωνιές,
παρά Μάρτης στις αυλές»

«Κάλλιο Μάρτης καρβουνιάρης,
παρά Μάρτης λιοπυριάρης.»

«Μάρτης βροχερός,
θεριστής κουραστικός.»

«Μάρτης κλαψής,
θεριστής χαρούμενος.»

«Βροντή Μαρτιού,
φίλεμα με καρύδια.»

«Μάρτης πουκαμισάς,
δεν σου δίνει να μασάς.»

«Mάρτης άβροχος,
μούστος άμετρος.»

«Aν κάνει ο Mάρτης δυο νερά κι ο Aπρίλης πέντε - δέκα,
να δεις το κοντοκρίθαρο πως στρίβει το μουστάκι,
να δεις και τις αρχόντισσες πως ψιλοκλεισιρίζουν,
να δεις και τη φτωχολογιά πως ψιλοκοσκινάει.»

«Σαν ρίξει ο Μάρτης μια βροχή κι Απρίλης άλλη μία,
να δεις κουλούρες στρογγυλές και πίττες σαν αλώνι.»

«Σαν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα
χαράς σ' εκείνο το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα.»

Οι μεταβολές του καιρό τον μήνα αυτό είναι απότομες και ξαφνικές. Αυτό το γεγονός έχει σχολιαστεί και από τις παροιμίες:


«Ο Μάρτης το πρωί το ψόφησε,
και το βράδυ το βρόμισε.»

«Ο Μάρτης ο πεντάγνωμος,
πέντε φορές εχιόνισε,
και πάλι το μετάνιωσε,
πως δεν εξαναχιόνισε»

«O Μάρτης ο κλαψόγελος»

«O Mάρτης το πρωί χιόνισε,
κι ο γάιδαρος ψόφησε (από το κρύο).
Το μεσημέρι βρώμισε (από τη ζέστη),
και το βράδυ τον πήρε το ποτάμι (από τη βροχή).»

«Του Mάρτη του αρέσει,
να είναι πάντα στο διπλό,
μια στις δέκα να έχει ήλιο,
και τις άλλες ξυλιασμό.»

Κάποιες παροιμίες θέλουν τον Μάρτιο να ξεκινά το καλοκαίρι και η ζέστη:

«Από Μαρτιού πουκάμισο,
κι απ' Αύγουστο σεγκούνι.»

«Ο Μάρτης έχει τ' όνομα,
κι ο Απρίλης τα λουλούδια»

Για την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου υπάρχει η παροιμία:
«Του Μάρτη και του Τρυγητή ίσα τα ημερόνυχτια»

Κάποιες παροιμίες αναφέρονται στον ήλιο του Μαρτίου:

«Του Μάρτη ο ήλιος βάφει,
και πέντε μήνες δεν ξεβάφει.»

«Ο ήλιος του Μαρτιού,
τρυπάει κέρατο βοδιού.»

«Ο καλός Μάρτης στα κάρβουνα,
κι' ο κακός στον ήλιο.»

«Του Μάρτη οι αυγές με κάψανε,
του Μάη τα μεσημέρια.»

«Οπόχει κόρην ακριβή,
το Μάρτη ήλιος μην τη δει».

Και φυσικά η πιο γνωστή παροιμία του μήνα:

«Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;»

εσείς βάλατε Μάρτη σήμερα;


Πρώτη Μαρτίου σήμερα και μην ξεχαστείτε... Βάλτε γρήγορα το μαρτίτσι, να μην κάψει τα τρυφερά προσωπάκια σας  ο πρώτος δυνατός ήλιος της άνοιξης!
Το όμορφο αυτό βραχιολάκι με τη στριμμένη  κόκκινη και άσπρη κλωστή, που σε άλλες περιοχές το λένε μάρτη, ή μαρτιά, μαρτίτσι ή μαρτίγκα και φοράμε στο χέρι μας ή στο πόδι μας, σα βραχιολάκι ή σα δαχτυλίδι, την πρώτη μέρα του Μαρτίου είναι ένα πανάρχαιο έθιμο. Έχει τις ρίζες του στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι Μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν με μια κλωστή, την "Κρόκη" το δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.


Πριν λοιπόν σήμερα, πρώτη μέρα της άνοιξης, βγείτε από το σπίτι, φορέστε το μάρτη σας...
Και θα τον φοράτε μέχρι που να δείτε το πρώτο χελιδόνι...συνήθως στα τέλη του μήνα...
Τότε θα τον αφήσετε πάνω σε μια αγριοτριανταφυλιά για να τον πάρουν τα χελιδονάκια και να το χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν τη φωλιά τους...

η ώρα στα δάση όλου του κόσμου