8 Μαρτίου 1857, Νέα Υόρκη: Οι εργαζόμενες γυναίκες μιας κλωστουφαντουργίας, ντυμένες στα άσπρα, κάνουν απεργία με αίτημα την ίση αμοιβή με τους άντρες. Η μεγάλη διαδήλωση πνίγεται στο αίμα, αλλά ανοίγει ο δρόμος για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων, δυστυχώς μονάχα όμως για το δυτικό κόσμο. Το 1910 καθιερώνεται στην Κοπεγχάγη της Δανίας πρώτα η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Από τότε γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, είτε σε περιοχές που είναι χειραφετημένη είτε σε περιοχές όπου ζει υπό καταπίεση.
Και κάτι ακόμη που το άκουσα όταν ήμουν κι εγώ μαθήτρια, μια τέτοια μέρα κι ακόμα με συγκινεί..
Όλοι ξέρουμε πως οι λέξεις έχουν κι αυτές την ιστορία τους ...τις μνήμες τους... Έτσι και η λέξη "σαμποτάζ" που όλοι μας ξέρουμε τη σημασία της. Στα κλωστοϋφαντουργικά λοιπόν εργοστάσια που δούλευαν οι εργάτριες εκείνης της εποχής συνέβαινε πολύ συχνά το εξής τραγικό φαινόμενο: τα μακριά φουστάνια των γυναικών πιάνονταν από τις τουρμπίνες, οι οποίες τραβούσαν μέσα τα γυναικεία σώματα και τα έλιωναν. Οι εργοστασιάρχες δεν σταματούσαν τις μηχανές για να μην έχουν απώλειες ενέργειας και χρημάτων κι έτσι οι άλλες εργάτριες που παρακολουθούσαν το αποτρόπαιο αυτό θέαμα, έβγαζαν τα ξύλινα παπούτσια που φορούσαν (τα σαμπό) και τα πετούσαν στις τουρμπίνες να σταματήσουν. Αυτή η ενέργεια ονομάστηκε σαμποτάζ από τα ξύλινα σαμπό που έριχναν στα μηχανήματα. Κι από τότε μάλιστα άρχισαν οι γυναίκες εργάτριες να φορούν παντελόνια, σύμβολο χειραφέτησης την εποχή εκείνη.
Σήμερα στην εποχή μας οι γυναίκες μπορεί να μην κινδυνεύουν από τις τουρμπίνες μιας κλωστοϋφαντουργίας, αλλά οι απειλές είναι πιο μεγάλες και πιο ύπουλες: η ανθρώπινη εκμετάλευση, ο θρησκευτικός φανατισμός, η ανεργία, η βία είναι μερικές από αυτές.
Πακόσμια μέρα της γυναίκας σήμερα και ας σκεφτούμε τους στίχους του αγαπημένου σας τραγουδιστή John Lennon: "Η γυναίκα είναι ο μαύρος αυτού του κόσμου"
Η γυναίκα που σήμερα παρόλη τη φαινομενκή ισότητα έχει επωμιστεί όλους τους ρόλους: της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου