...η e-πέμπτη αταξία ακολουθεί τον Πορκιουπίνο στον Ασημένιο Δρόμο του Δάσους ως το ουράνιο τόξο...

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Anders Celsius


Ο διάσημος Σουηδός αστρονόμος απέκτησε τη φήμη του όχι τόσο για τα επιτεύγματά του στην αστρονομία όσο για τη δημιουργία της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης θερμοκρασίας.
Ο Celsius γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1701 στην Ουψάλα, μία πόλη βόρεια της Στοκχόλμης. Ήδη το 1730, είχε γίνει καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας. Καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε αστεροσκοπείο στη Σουηδία, ο Celsius ξεκίνησε την περιπλάνησή του σε όλα τα διάσημα αστεροσκοπεία της Ευρώπης, το 1732. Από τη Νυρεμβέργη πήγε στη Ρώμη και από εκεί έφθασε στο Παρίσι, το 1734. Διευθυντής του εκεί αστεροσκοπείου, που είχε ιδρυθεί το 1672, ήταν ο Ζακ Κασινί.
Εκείνη την περίοδο είχε ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ Γάλλων και Άγγλων αστρονόμων για το σχήμα της Γης. Για να δοθεί οριστική απάντηση, στάλθηκαν αποστολές στα «πέρατα του κόσμου» για ακριβείς επιτόπιες μετρήσεις. Η αποστολή στον Βορρά ανατέθηκε στον Πιερ-Λουί ντε Μοπερτί, βοηθός του οποίου ανέλαβε ο Κέλσιος. Το ταξίδι στο Λάπλαντ, το βορειότερο σημείο της Σουηδίας, διήρκεσε από το 1736 έως το 1737 και μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκε η θεωρία του Νεύτωνα ότι η Γη είναι ελαφρά πεπλατυσμένη στους πόλους.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Λάπλαντ αλλά και μετά, ο Celsius ήταν ένας από τους πρώτους που εξέτασαν τις αλλαγές στο γήινο μαγνητικό πεδίο κατά τη διάρκεια του Βόρειου Σέλας. Ήταν επίσης από τους πρώτους που υπολόγισαν τη φωτεινότητα των άστρων με τη βοήθεια εργαλείων μέτρησης.
Μετά το τέλος της αποστολής, ο Celsius επέστρεψε στην Ουψάλα και εργάστηκε στην ανέγερση του πρώτου σουηδικού αστεροσκοπείου που ολοκληρώθηκε το 1740, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνσή του.
Ο Celsius έγινε διάσημος όταν πρότεινε, το 1742, στη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών μία νέα κλίμακα μέτρησης θερμοκρασίας σε ένα θερμόμετρο ψευδαργύρου. Το θερμόμετρό του που διαιρούνταν σε 100 βαθμούς, είχε το 0 ως σημείο βρασμού του νερού και το 100 ως το σημείο πήξης του. Η κλίμακα αντιστράφηκε από τον Κάρολο Λίνεους το 1745 και παραμένει έτσι έως σήμερα. (Λάθος μας το αναφέρει στο βιβλίο...)
Ο Celsius απεβίωσε στις 25 Απριλίου 1744 από φυματίωση.
Προς τιμήν του, ένας κρατήρας της Σελήνης έχει πάρει το όνομά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

η ώρα στα δάση όλου του κόσμου